Industrijska tehtnica meri velike ali zelo majhne mase

Tehtnica obstaja že dolgo, od kar je človek začel prodajat, so tehtali blago s preprostimi industrijskimi tehtnicami, ki so se ponekod še do danes ohranile. Seveda so se razvile v moderne tehtnice za zelo majhno maso v farmaciji ali za ogromno težo v gradbeništvu in cestnem prometu. Tehtnica za gospodinjstvo pa je najmanj natančna in majhna naprava, ki je namenjena merjenju hrane, d vemo po receptu koliko česa damo v lonec ali pekač, da bo dobro izpadlo.

tehtnica

Največ se danes uporablja industrijska tehtnica, ki je najpogostejša v farmaciji, kjer najdemo zelo natančne tehtnice, ki merijo miligrame, kar ni možno z navadno tehtnico, ampak mora biti specializirana ter ni na prodaj navadnemu prebivalstvu. So tudi precej drage.

Industrijska tehtnica za velike mase pa se uporablja že v kmetijstvu, kjer tehtajo živali in hrano. Velike mase se stehtajo tudi v cestnem prometu saj tehtaj tovornjake, koliko so naloženi in obremenjeni ter kombije. Lahko stehtajo tudi zato, da ugotovijo težo tovora, v tem primeru tovornjak tehtajo prazen in naložen. Tehtnice v industriji se uporabljajo tudi v gradbeništvu. Tudi tam tehtajo velike tovore, ker matrajo zmešati skupaj materiale, da dobijo ven na primer beton ali asfalt.

Kakšna tehtnica je za koga primerna vedo strokovnjaki in lahko svetujejo, saj je na trgu res veliko različnih tehtnic za različne namene in teže. Največkrat jih naredijo tudi po naročilu. Dobro pa je izbrati kakovostnega in zanesljivega dobavitelja, ki nudi takojšnji servis ter rezervne dele, da se delovni proces ne ustavi.

ko boste kupovali tehtnice morate vedeti, za kaj točno jih boste uporabljali, kakšno površino imajo, koliko so trdne in kakšno težo prenesejo. Ne morete tehtati človeka na osebni tehtnici ki tehta preko 150 kg, ker tega taka tehtnica na prenese, morali ga boste stehtati na industrijski za živali ali rastline. Tudi ne boste mogli stehtati majhnih količin snovi za sestavo tablet na kuhinjski tehtnici, ki ne meri manj kot 10 gr.