Top nasveti, kako shujšati in obdržati novo telesno težo

Skoraj vsak od nas se je že kdaj v življenju srečal s hujšanjem. S tem vprašanjem se je veliko ukvarjal tudi bloger in podjetnik Tomaž Gorec, ter prišel do številnih koristnih ugotovitev. Njegov prispevek si lahko preberete na https://www.tomazgorec.si/kako-shujsati/ . Zagotovo je prva od njih ta, da se je treba najprej soočiti s prekomerno telesno težo in nato poiskati učinkovite načine za njeno izgubo. Izguba kilogramov je dolgotrajen proces, ki se nikakor ne more zgoditi čez noč, kot to obljubljajo številne diete, temveč je potrebna sprememba celotnega življenjskega stila. Seveda je to lažje reči kot storiti, sploh v današnjem hitrem tempu življenja, zato večna tema marsikaterega pogovora ostaja vprašanje, kako shujšati in težo tudi obdržati. V nadaljevanju preberite nekaj nasvetov, kako shujšati, če želite tudi vi preoblikovati svojo postavo in zaživeti bolj zdravo življenje.

  1. Pripravite si načrt za hujšanje

Potem ko ste si priznali, da morate izgubiti nekaj kilogramov, je čas, da si postavite realne cilje, kako shujšati in v kolikem času boste to dosegli. Pri tem vam številka na tehnici ne bo povedala prav veliko, saj gre pri hujšanju najprej za izgubo odvečne vode v telesu, šele nato se prične topiti maščoba. To začne namreč ob redni telesni aktivnosti nadomeščati mišična masa. Ključnega pomena pri tem, kako shujšati, je postopno in počasno hujšanje – strokovnjaki priporočajo najmanj trimesečni časovni interval, v katerem tedensko izgubite od pol do enega kilograma telesne teže, saj se boste le tako izognili t. i. jo-jo efektu. Telo se bo s tem navadilo na zdrav ritem hujšanja, izguba kilogramov pa bo trajnejša.

  1. Na jedilnik uvedite raznoliko prehrano

Sprememba prehrane predstavlja več kot polovico uspeha pri tem, kako shujšati. Naučiti se je potrebno, kako kontrolirati vnos kalorij v telo, saj mora biti ta za uspešno izgubo odvečnih kilogramov nižji od porabe. Največja napaka, ki jo lahko storite pri tem, je ta, da močno zožate izbor prehrane ali se odločite celo za stradanje, saj se bodo v tem primeru v telesu začele kopičiti zaloge energije, kar bo na dolgi rok vodilo le še do pridobivanja telesne teže. Tomaž Gorec se je z izzivom, kako shujšati, spopadel tudi tako, da je svoje telo razstrupil s pomočjo enotedenske presne diete. Rezultati so bili hitro vidni v izgubi kilogramov in tudi v izboljšanju splošnega psihofizičnega počutja. Sicer pa velja, da morate v telo vnesti zadostne količine sadja in zelenjave, bogate z vlakninami, beljakovine in tudi zdrave maščobe in kompleksne ogljikove hidrate, brez katerih je telesu onemogočeno normalno funkcioniranje. Ob tem poskrbite še za zadosten vnos tekočine – pri uspešnem receptu, kako shujšati, je voda nepogrešljiva, zato si omislite stekleničko in vedno jo boste imeli na dosegu roke.

  1. Poskrbite za redne obroke

Verjetno že majhnega poslušate, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, in res je tako. Zajtrk namreč že zjutraj prebudi prebavo, hkrati pa prepreči napade lakote sredi dneva in nihanje krvnega sladkorja. Pravi odgovor na vprašanje, kako shujšati, je tudi uživanje več manjših in uravnoteženih obrokov, ki jih razporedite čez celoten dan. V vsakodnevno rutino prehranjevanja uvedite 3 do 5 obrokov, saj boste v nasprotnem primeru s preskakovanjem obrokov telesu prej škodili kot koristili. Zjutraj si privoščite bogat zajtrk, ki vas bo napolnil z energijo, večerja pa naj bo lahka, da z njo ne boste preobremenili prebave in organizma pred spanjem.

  1. Ne pozabite na fizično aktivnost

Eden od nasvetov, kako shujšati, je tudi pravilna kombinacija zdrave prehrane in telesne aktivnosti. Z vadbo boste ne le pokurili odvečne kalorije, temveč okrepili tudi svojo fizično kondicijo in preoblikovali svoje telo. Telesna vadba omogoča hitrejše doseganje zastavljenih ciljev, najbolje pa je, da vadbo prilagodite individualnim potrebam in željam ter seveda fizičnim zmožnostim, saj nikakor ne velja, da mora predstavljati velik napor. Izberite kombinacijo različnih vadb in gibanje vključite v svoj vsakdan. Izziv, kako shujšati, bo še lažji, če boste vadbo izvajali v družbi ali se o izgubi kilogramov tudi javno zaobljubili na družbenih omrežjih, kot je to naredil Tomaž Gorec.

  1. Ključna je sprememba življenjskega stila

Vse zgoraj našteto vam ne bo pomagalo veliko, če boste obupali ob prvem manjšem neuspehu. Pot do rezultatov je namreč vse prej kot lahka in za dosego cilja je potrebna sprememba celotnega načina življenja. Pri tem ne iščite izgovorov, temveč vsak dan storite nekaj, da boste korak bližje zastavljenemu cilju, kako shujšati. Vzpostavite zdrave prehranjevalne navade v kombinaciji z gibanjem in poskrbite za kvaliteten spanec, saj se bo tako vaše telo regeneriralo. S spremembo življenjskega stila se bo izboljšalo tudi vaše psihično počutje, kar boste opazili na povišani ravni energije in motivacije. Izguba teže naj ne bo vaše edino vodilo pri hujšanju, temveč stremite k temu, da boste s spremenjenim življenjskim slogom vzdrževali pridobljene rezultate, in zaživite novo življenje.