Priskrbi si zobni aparat

Zobni aparat je pomemben, če želimo imeti lep nasmeh in nam ta danost ni prirojena. Nekateri imajo premajhno čeljust, nekateri preveliko, nekaterim zobje zrastejo en čez drugega, različne napake, ki se pojavijo v naših ustih. Da boste uspešno sanirali te težave morate nositi zobni aparat. Pravočasno si priskrbite zobni aparat saj bo seveda hitreje mimo in hitreje boste imeli lep nasmeh. Priporočljivo pa je da takoj ko vam izpadejo vsi mlečni zobje, ko vidite dejansko postavitev zob obiščete ortodonta, ki vam bo povedal kakšne so možnosti. Čeljust je v mladih letih bolj gibljiva in se hitreje prilagodi.

zobni aparat

Če zobni aparat nosimo v poznih letih, na primer po 30, 40 letu, je večja možnost da nam bo kakšen zob izpadel. Saj vsi vemo da so z leti kosti bolj krhke, tako je tudi z zobmi. Potreben je vnos kalcija in vitamina C. Vsekakor je veliko bolj priporočljivo, da zobni aparat nosite čim prej, ko so zobje že zmožni se prilagajati. Poznamo veliko različnih zobnih aparatov, najbolj pogosta pa sta snemljivi in fiksni (zvezdice). Snemljivega lahko nosimo kadar želimo, seveda je priporočljivo čim več, da zobje ohranjajo novo obliko. Medtem ko če imate fiksnega, vsem poznane zvezdice pa ste za par let vezani na zobni aparat.

Kar je po navadi že boljše, da imamo fiksni aparat, saj smo takrat pač primorani da ga nosimo. Naj nas ne bo več sram, ker imamo krive zobe in zato skrivamo svoj nasmeh. Popravimo si zobe, polepšajmo naš nasmeh, dvignimo samozavest. Vse to nam pomaga zobni aparat, ki ga sicer moramo nositi kakšno leto ali dve, saj se morajo zobje navaditi na novo postavitev. Prav tako pa ne smemo delati velik sprememb na enkrat, saj tvegamo da nam bo izpadel kakšen zob. Počasi in s potrpežljivostjo bomo prišli do sanjskega nasmeha. Upoštevajte navodila ortodonta in pridno nosite aparat.