Čiščenje s suhim ledom je učinkovita in okolju prijazna metoda

Ste že kdaj slišali za ta izraz? Tudi če niste, ni nič zato, saj boste vse o tem izvedeli v nadaljevanju tega članka. Čiščenje s suhim ledom je tehnika, ki ne škoduje okolju. Ravno zato ima ta postopek prednost oziroma je čedalje bolj uporabljen pred drugimi podobnimi postopki, kot so peskanje ali čiščenje z vodo pod visokim pritiskom. Gre za učinkovito odstranjevanje umazanije, suhi led pa se tekom tega postopka spremeni v ogljikov dioksid, ki je neškodljiv. Rezultat je več kot odličen, saj po končanem delu ne ostane pesek, oluščki ali kaj drugega, kar je treba pospraviti.


Suhi led ima veliko boljšo sposobnost hlajenja kot sama zamrznjena voda, zato je že dolgo časa uporabljen kot hladilno sredstvo za prevoz hrane v prehrambni industriji. Ker suhi led ne vsebuje vode, ni nevarnosti, da bi se v njem razvile bakterije. Suhi led se izdela zelo enostavno, težje pa ga je shranjevati za daljše časovno obdobje. Problem je čas, ki preteče od izdelave ledu, do njegove uporabe, saj se led medtem topi in posledično izgublja gostoto in trdnost, kar vodi tudi v manjšo učinkovitost. Suhi led je izdelan iz tekočega ogljikovega dioksida, ki se ga vbrizga v cilinder, tam pa se CO2 spremeni v sneg, ostale snovi pa v plin. Ta se vrne v posodo za izdelavo, sneg pa se spremeni v zrnca suhega ledu. S tem je izkoriščen vsa najmanjši delček snovi.


Čiščenje s suhim ledom je uporabno in priročno za marsikatero stvar. Z njim se da odstraniti tudi najbolj trdovratne umazanije, ki jih drugače težko očistimo. Gre predvsem za lepila, nafte, masti, ostanke rezanja, korozijske plasti, tiskarske barve, lake in podobne snovi. Čiščenje s suhim ledom prinaša veliko prednosti v primerjavi z drugimi načini čiščenja. Stroški čiščenja so nižji, predmet čiščenja ostane nepoškodovan, postopek je hiter, učinkovit in temeljit, s suhim ledom pa lahko čistite najrazličnejše prostore.