Uživajte fižol za zdrav vsakdan

Fižol je zelenjava, ki izhaja iz Južne Amerike. Ta hranljiva stročnica je priljubljena v kulinariki najrazličnejših držav. Fižol po ugodni ceni lahko dobite v praktično vsaki trgovini, če pa želite, da je domač in zato kvalitetnejši, pa se ponj raje odpravite na kmetijo.

Ljudje po vsem svetu uporabljajo to hranljivo rastlino iz družine metuljnic v solatah, juhah, omakah in najrazličnejših prilogah. Beli, rjavi in črni – fižol nastopa v najrazličnejših oblikah. Ne glede na to, katero vrsto najraje uporabljate v vaši kuhinji, ste lahko prepričani, da boste z uživanjem fižola v svoje telo vnesli zadostno količino fosforja, magnezija, kalcija in železa. Vse naštete minerale vaše telo potrebuje za zdravo in normalno fiziološko delovanje. Poleg tega lahko v fižolu srečate tudi vitamine B-kompleksa, karotin, vitamin C in vitamin D. Uživanje fižola skozi vse leto pa bo pozitivno vplivalo tudi na vašo linijo. Zaradi svoje visoke hranilne vrednosti namreč zahteva daljšo presnovo, s tem pa zavira lakoto in tako pomaga pri hujšanju.

Odločite se za zelenjavo ekološke pridelave

Danes se vsak od nas zaveda, da ni vseeno kakšno hrano jemo. Hrana polna pesticidov nikakor ne sodi na krožnik človeka, ki se želi zdravo prehranjevati. Ker se je v zadnjih desetletjih potreba po sveži zelenjavi močno povečala, so številni proizvajalci, v želji po dobičku, začeli množično uporabljati škropiva. Danes vemo, da gre večinoma za zdravju zelo škodljive snovi. Države so zato številne škodljive dodatke prepovedale ali pa omejile.

Seveda pa je še vedno najboljša izbira ekološko pridelana zelenjava. Na kmetiji Košec pridelujejo zelenjavo po strogih ekoloških standardih in popolnoma brez pesticidov. Če se držite pravila kupuj lokalno, jej zdravo, potem jih zagotovo morate obiskati. V njihovi ponudbi boste našli kakovosten fižol češnjevec, vrhunsko slovensko avtohtono vrsto, ki vsebuje kar 11% beljakovin. Zelo priljubljen je pri pripravi juh, enolončnic, nepogrešljiv pa seveda v matevžu in ostalih tradicionalnih slovenskih jedeh. Vedno bolj priljubljene so tudi sladice iz fižola, ki so svoj prostor našle tudi v vrhunski kulinariki.

Če tudi vi želite svoje telo napolniti z energijo in mu privoščiti obilico vitaminov, mineralov in kakovostnih vlaknin, potem se odločite za pripravo okusnih jedi iz fižola. Na popolnoma naraven način znižajte krvni sladkor in odpravite težave s kožo – vaše telo vam bo hvaležno.