Hemoroidi so nadloga skoraj vsake druge osebe

Hemoroidi so sestavni del vsakega zadnjika, saj gre za skupek ven in manjših arterij. Namenjene so pomoči pri izločanju blata, zato je normalno, da so tam, le da jih zdrav človek ne občuti. V primeru, da se zaradi določenih vzrokov, na primer hrane, nepravilnega življenja, stresa in podobno povečajo, se napolnijo z vodo ali celo s krvjo in otežujejo izločanje, povzročajo bolečine ter druge težave prizadetemu.  Če ste ena izmed zelo pogostih oseb, ki trpijo za hemeroidi, preberite podrobneje o hemoroidih na tej povezavi.

hemoroidi

Kdaj hemoroidi najbolj povzročajo težave? Največkrat takrat, ko se močno nabreknejo in napolnijo z vodo ali krvjo ter ovirajo izločanje blata iz telesa in sedenje. Poznamo zunanje hemoroide in notranje hemoroide. Notranji hemeroidi nastanejo znotraj črevesja in na samem začetku ne povzročajo večjih težav, kasneje pa začnejo lesti iz črevesja ven. Lahko jih potisnemo nazaj v črevesje. Sčasoma pa tudi to ni več mogoče in je potreben kirurški poseg. Sami lahko pomagamo pri tej bolezni tako, da si pravilno čistimo zadnjik, s prehrano, s svečkami in tableti. Znanji hemeroidi pa nastanejo zunaj črevesja na zadnjični odprtini. Lahko so majhni ali pa zelo povečani, napolnjeni z vodo ali celo s krvjo in krvnimi strdki. Največkrat se sami predrejo in voda ter kri odtečeta v večjih količinah. Včasih pa krvni strdki ostanejo in jih mora kirurg odstraniti ter iztisniti. Posledično lahko ostane odvečna koža in vneto tkivo okoli zadnjika.

Če se napadi hemoroidov ponavljajo, je potrebno obiskati zdravnika. Običajno vam bo osebni zdravnik svetoval operacijo. Hemoroidi so bolezen, ki je ni dobro zanemariti in odlašati. So znak, da je nekaj narobe in je potrebno ukrepati. Največ pa lahko naredite sami, glede na to, da medicini ni povsem znano, zakaj hemoroidi sploh nastanejo. Izogibajte se jedem, ki mašijo žile, predvsem mastem in oljem, ki niso topni v vodi ter živilom, ki se ne prebavljajo dobro. Izogibajte se vsemu, kar vas zapira in zaradi česar ne morete na blato.