Športna prehrana je pomemben faktor pri vsaki aktivnosti

Prehrana športnikov je zelo pomembna, saj porabijo veliko energije, zato je pomembno, da v svoje telo vnesejo zadostno količino kalorij, ki jim pomagajo pri vsakodnevnem treningu. Veliko športnikov, pa za doseganje boljših rezultatov posega tudi po športni prehrani, raznovrstnih prehrambenih dodatkih, ki jih ponujajo različni proizvajalci, eden izmed njih je tudi The nutrition.

Če pogledamo malo v preteklost, so bili raznovrstni dodatki, kot jih ponuja tudi The nutrition, s strani širše javnosti, saj so se ustvarila raznovrstna mnenja o tem, da ta športna prehrana ni tako zelo kvalitetna, kot je običajna hrana, ki si jo pripravimo doma. Velikokrat je do teh mnenj prišlo tudi zaradi slabega poznavanja prehrane nasploh in čemu je ta športna prehrana pravzaprav namenjena, kako športnikom pomaga, ter kakšna je pravzaprav njena vrednost in funkcija za naše telo. Vsak športnik zaradi hitrega tempa življenja in včasih premalo časa za kakovostne obroke. Športna prehrana in njena dopolnila so predvsem namenjena vnosu dodatnih beljakovin in proteinov, ki pridejo prav predvsem takoj po vadbi in omogočajo da se naše mišice okrepčajo. Toda, povedati je potrebno, da vsak športnik še kako dobro ve, da niso dodatki tisto, kar te naredi močnejšega.

Kako pomemben je pravilen vnos hranilnih snovi?

Vsak, ki se s športom redno ukvarja in tudi profesionalno se zaveda, da je pomemben dejanski vnos hrane in, predvsem pa ravnotežje tistega kar poješ, ter da je pomembno pridobivanje beljakovin in proteinov, ki jih recimo dobimo v piščančjem mesu, jajcih, stročnicah in podobno. Športna prehrana je ključ do uspeha med njo pa ne uvrščamo zgolj že omenjene proteine in pa beljakovine ampak tudi keratin, ter tudi vitamine, minerale ter zdrave maščobe, ki so ključne za pravilno delovanje našega telesa in da poskrbimo za zdravje skozi celoten potek vadbe in športna prehrana. Vsako telo in posameznik pa sta različna, ravno tako tudi vnos dodatkov, ki si jih priskrbimo.

športna prehrana

Težko rečemo, da vsakemu športniku ugaja enaka športna prehrana. Ker pa imamo na trgu toliko možnosti raznolikosti, se zagotovo za vsakega najde nekaj. Tudi športna prehrana športnikov so sestavljeni različno, ravno tako kot tudi plan njegove vadbe. Odvisno je predvsem na katerem delu telesa si športnik želi več delati razlikujemo pa tudi športnike, ki se aktivno ukvarjajo z dotičnim športom in med športniki, ki večino svojega časa preživijo v fitnesu. Ta dva spektra športnikov se sigurno razlikujeta po načinu vadbe, ravno tako pa tudi po tem kaj vključuje njuna športna prehrana.

Kot smo že omenili, je vsak zase vsoj unikat, ravno tako pa tudi njegova vadba in pa jedilnik. Prehrana športnikov je predvsem odvisna od tega, kaj telo potrebuje, nekateri za svojo vadbo potrebujejo večji vnos maščob medtem, ko drugi bolj potrebujejo nekaj drugega. Če smo s športom pričeli zato, ker želimo izgubiti nekaj kilogramov, je najverjetneje, da ima naše telo že nekaj maščobe, medtem ko morda telo nekoga, ki želi predvsem pridobiti na mišični masi, zaradi skromne postave potrebuje večji vnos maščob. Vse to, kakšna naj bi bila naša športna prehrana pa si je mogoče tudi zlo enostavno izračunati. S tem se predvsem ukvarjajo strokovnjaki za prehrano, ki vsa živila dobro poznajo izračunajo pa lahko tudi naš indeks na podlagi višine ter teže, ki jo imamo. Ko imamo pred sabo izračun in se zavedamo koliko posameznih sestavin potrebuje naše telo lahko pričnemo s sestavo jedilnika.

Tudi če ste zelo izbirčni, ko se pogovarjate o hrani, nič za to. Športna prehrana ima trenutno na trgu tako zelo bogato izbiro sestavin, da se za vsakega najde nekaj, kar mu odgovarja. In naj vas ne skrbi, če imate radi tudi kaj sladkega. Če trdo delate in ste pri osvajanju svojih ciljev dosledni, potem vam sem ter tja pripada tudi tako imenovani “cheat day”, ko si lahko privoščite svojo najljubšo pregreho. Vendar, kot smo že omenili pomembno je da je športna prehrana raznolika, ter uravnotežena.