Imate vnet mehur, kaj pa zdaj?

Bakterijska okužba mehurja se rada pojavi predvsem pri ženskah. V tokratni objavi vam povemo, kako ukrepati, če imate vnet mehur. Simptome vnetega mehurja lahko lajšate s pomočjo ameriškega slamnika, sicer pa popite vsaj 2 litra tekočine dnevno; omejite uživanje alkohola, sladkih pijač, napitkov iz citrusov, ki dražijo mehur in kave; redno praznite mehur in ne zadržujte urina; pomagajte si z grelnimi blazinami; po vsaki opravljeni potrebi pazite na higieno – brišite se vedno od spredaj nazaj.

Vnet mehur – simptomi
Najbolj značilna simptoma, ki napovedujete vnetje mehurja, sta predvsem boleče uriniranje ter pogost občutek, da morate na malo potrebo. Ko obiščete stranišče, pa priteče le nekaj kapljic urina, uriniranje je boleče in pekoče. Že čez nekaj trenutkov imate spet občutek, da morate na malo potrebo, a spet priteče le nekaj kapljic urina. To se nadaljuje, vse dokler ne pozdravite mehurja.

vnet mehur
Vnet mehur prizadene vse, še posebej pa ženske.

Vnetje mehurja povzročajo bakterije, zelo redko pa tudi glivice, ki preko sečnice zaidejo v mehur. Vnet mehur imajo pogosteje deklice in ženske, saj je njihova sečnica tako anatomsko zgrajena in krajša, da olajša vstop patogenih bakterij v sam mehur. Zaradi neposredne bližine zadnjika imajo patogeni mikroorganizmi kratko pot do vstopa v sečnico. Zato je tako zelo pomembna skrbna in pravilna higiena.

Kako zdraviti vnet mehur?
Vsako vnetje mehurja je treba vzeti resno in ga tudi zdraviti ter pozdraviti, da bakterije iz mehurja ne nadaljujejo poti do ledvic. V večini primerov vam bo zdravnik ob vnetju mehurja predpisal antibiotike, ki v kratkem času uniči bakterije v mehurju. A v večini primerov se vnetje mehurja tudi hitro ponovno pojavi. Ker antibiotiki uničijo vse bakterije v telesu, tudi tiste dobre v črevesju, ki pravzaprav preprečujejo različna vnetja v telesu. Kaj hitro se stopi v začaran krog ponovnih vnetji mehurja. Zato je še toliko bolj pomembno, da pazite na svoje zdravje, da do vnetja sploh ne pride.