Sadike jagod za domači vrt ali balkon

Sočne jagode so zelo priljubljeno poletno sadje, a zagotovo so najbolj okusne tiste direktno nabrane z domačega vrta ali lonca. Za kar najboljši pridelek pa seveda potrebujete skrbno izbrane sadike jagod, iz katerih bodo zrastle najbolj okusne domače jagode, kar ste jih kdaj koli jedli.

Sadike jagod morajo biti na pogled zdrave in močne, saj bodo le takšne sadike lahko bogato obrodile. Preden se dokončno odločite za sadike, morate vedeti, da so na voljo enkrat in večkrat rodne sadike jagod. Za večkrat rodne jagode je značilno, da vam bodo dajale pridelek od maja do jeseni. Vrste jagod se razlikujejo po času obroditve, obliki in bujnosti pridelka. Pred samim nakupom se dobro pozanimajte o sortah, predvsem pa izberite take sadike jagod, kot vam najbolj odgovarjajo glede na vaše želje. Cena kakovostnih sadik jagod, ki so zdrave, močne in bodo bogato obrodile, ni visoka, to boste videli že ob prvem pridelku.

sadike jagod
Sadike jagod lahko vzgajate na vrtu ali pa na balkonu v cvetličnem loncu.

Kako pravilno posaditi sadike jagod?
Potem ko boste sadike kupili, jih morate tudi pravilno posaditi. Pred posaditvijo jagod jih temeljito očistite vseh morebitnih odmrlih ali porjavelih delov, da bo njihov začetek rasti zdrav. Kasneje lahko okrog sadik položite zastirko ali folijo, ki zadržuje vlago v tleh, odganja polže, skrbi za čiste plodove in tudi zavira rast plevelov. Jagode se lahko sadijo spomladi, pozno poleti ali jeseni. Pomembno je, da veste, da jih nikoli ne sadite na prostor, kjer je pred tem rastel paradižnik, paprike, kumare ali krompir. Izbrane sadike jagod razporedite dovolj narazen (do 40 cm), da se bodo lahko dobro razrastle. Kakovostne sadike jagod bodo obilno obrodile tri do štiri leta, potem pa jih je treba spet dokupiti ali na novo vzgojiti doma s pomočjo živic. Če boste med jagode posadili česen, bo le ta odganjal škodljivce in hkrati plodom dajal boljši okus. Sadike potrebujejo tudi organsko gnojenje, da bodo imele rastline dovolj hranil za rast.