Stroji za peskanje so serijski ali ustvarjeni po meri

Da bi postopek peskanja lahko stekel, so nepogrešljivi stroji za peskanje. Peskanje se namreč uporablja za ustvarjanje hrapave površine, odstranjevanje rje, razigljevanje, odstranjevanje barve, čiščenje, sanacijo po požaru, ustvarjanje teksture po VOI lestvici in še mnogo drugih storitev. V grobem delimo stroje za peskanje oziroma peskalnike v štiri skupine, to so stroji za peskanje po meri, serijski stroji, pressure blaster peskalnik in hitromontažni peskalni sistemi. V nadaljevanju boste natančneje spoznali prvi dve skupini, torej peskalnike po meri in serijske stroje.

Stroji za peskanje po meri so razviti in projektirani od ideje do izvedbe, poznamo pa ročne, avtomatske in robotizirane sisteme peskanja. Ti stroji so operaterju prijazni, saj je opravljanje z njimi precej enostavno. Ker gre tu za stroje po meri so ti namenjeni obdelovancem vseh oblik in dimenzij. Poleg tega tovrstni stroji zagotavljajo kvalitetno obdelavo in ponovljivost procesa. Mnogo ljudi se za tovrstne stroje odloča zato, ker omogočajo različne izvedbe transporta peskalnega medija in tudi enostaven dostop za hitro izvedbo servisa. Poleg tega dopuščajo še enostavno menjavo obrabljenih delov in so zasnovani na način, ki dopušča možnost kasnejših nadgradenj ter avtomatizacije.

Poznamo še serijske stroje za peskanje. Ti so znani po svoji zasnovi za uporabo vseh vrst peskalnih medijev ter po svoji enostavni uporabi in enostavnem vzdrževanju. Prav tako so serijski stroji za peskanje učinkoviti in zanesljivi tudi pri vsakodnevni intenzivni uporabi, omogočajo pa še enostavno nakladanje z viličarjem ali dvigalom. Ti stroji pa so znani tudi po svoji kompaktni izvedbi, ki zavzame malo prostora, kar je za mnoge zaželeno. Serijske peskalne stroje pa naprej delimo še na prenosne peskalne stroje in peskalne kabine. Prenosni stroji so namenjeni uporabi na terenu, kot razkrije že njihovo ime. Prav tako ponujajo še različne tipe doziranja glede na uporabljen peskalni medij. Peskalne kabine pa niso prenosne in so dobavljive v številnih izvedbah, ki se prilagajajo zahtevam naročnika.