Zamrzovanje hrane – kaj sodi v zamrzovalnik in kaj nikakor ne

Zamrzovanje hrane je lahko idealna tehnika za ohranjanje živil. Več si preberite na
https://www.nadlani.si/kulinarika/zamrzovanje-hrane/. Včasih se zgodi, da precenimo količino in skuhamo preveč ali pa v trgovini vidimo ugodno ponudbo ter nakupimo večjo zalogo, ki pa je ne moremo porabiti, morda pa želimo nekaj samo shraniti za pozneje. Zamrzovanje hrane je odlična opcija, vendar pa niso vsa živila primerna za bivanje v zamrzovalniku. S tem lahko prihranimo tudi precej denarja, saj izdelka ne zavržemo, ampak mu s tem podaljšamo življenjsko dobo in ga uporabimo kasneje, ob drugi priložnosti. Ob tem pa naredimo tudi nekaj dobrega za okolje. Žalostno je kakšne količine hrane pristanejo v smeteh, ker se je ni uspelo porabiti do roka uporabe. To se velikokrat dogaja tudi zato, ker ne znamo načrtovati obrokov in dejanskih količin. Seveda je težko načrtovati vsak obrok, vendar pa lahko vsaj približen tedenski okvir prihrani kar nekaj denarja pa tudi časa, ki je še kako pomemben.

Torej zamrzovanje hrane nam lahko veliko pridobi, vendar to ni vedno rešitev. Meso je eno od sestavin, ki navadno polni zamrzovalnike, a je potrebno vedeti, da se že odtaljenega mesa nikakor več ne zamrzuje. Poleg izgube okusa in teksture pa lahko vodi tudi k resnejšim zdravstvenim zapletom zaradi izpostavljenosti mesa bakterijam. Tako vsakdanja stvar kot je zamrzovanje hrane, a lahko pripelje do resnih posledic.
Ne priporoča se tudi zamrzovanje juh, čeprav je to kar stalna praksa. Za zdravje sicer ni nevarno, vendar pa izgubi okus, morebitna zelenjava pa lahko postane vlaknasta. Jajca prav tako ne sodijo v zamrzovalnik, saj bodo zaradi širitve vodnega deleža najverjetneje popokala. Izogibajte se tudi zmrzovanju različnih mlečnih izdelkov, kečapa, majoneze in podobno. Brez problema pa lahko zamrznete jagodičevje, zelenjavo, mesne izdelke. Zanimivo je tudi dejstvo, da lahko zamrznete tudi oreške in pa celo moko, sploh če jo imamo v večjih količinah in bi jo radi obvarovali pred molji. Zamrzovanje hrane je enostavna in poceni rešitev.