Spremljaj svojo nosečnost po tednih

Ženske v nosečnosti doživljajo mešane občutke, na eni strani veselo pričakovanje in ljubezen, na drugi dvome. Zato je pomembno , da lahko izrazite svoja občutja in jih delite z drugimi. Ob sebi imejte nekoga, ki mu zaupate, vas bo poslušal, razumel in podpiral: bodoči oče, prijateljica, sestra, mama. Preglejte, kaj lahko pričakujete, ko pričakujete vašega novega družinskega člana.

Ko pridete do spoznanja, da ste noseči se srečate tako z pozitivnimi kot vsemi negativnimi čustvi, ki so vezana na pričakovanje. Da si boste čas nosečnosti dobro razporedile, spremljajte nosečnost po tednih, ki so temeljni pri razvoju otroka. Včasih si je pred delitvijo novic potrebno vzeti nekaj časa samo zase, da najprej same ponotranjimo novico. Nosečnost je povezana tudi z velikimi telesnimi spremembami, ki so vidne ko spremljamo nosečnost po tednih.

nosečnost po tednih

Nosečnost traja 40 tednov oziroma 280 dni, trajanje nosečnost računamo od prvega dne zadnje menstruacije, ne glede na to da do oploditve pride nekje v 14. Dne ciklusa. Glede na razvoj ploda je lahko nosečnost po tednih tisti pravi pokazatelj, ki ugotavlja ali je z našim otrokom vse ok. Glede na sam razvoj lahko nosečnost po tednih združimo v 3 trimesečja.

V prvem tromesečju nosečnost po tednih prinaša spremembe od fetusa, do razvoja otrokovega popolnega proporca telesa, ter prvih pomembnih sprememb, prav tako lahko v kolikor ste v rizični skupini opravite kromosomski krvni test ter nuhalno svetlino, ki vam da podatek o tem ali nosi otok določeno tveganje za kakršno koli kromosomsko napako.

V drugem tromesečju nosečnost po tednih prinaša nekoliko boljše počutje, prav tako se povrne energija, veselo novico že lahko delite z prijatelji in družino. Na vrsto pride morfološki pregled ter test za nosečnostno sladkorno bolezen.

V tretjem tromesečju se nosečnica spremlja bolj pogosto, prav tako se pripravlja na porod, potrebno je poskrbeti za vse kar potrebujete ob odhodu v porodnišnico ter prihodu domov.