Galerija Uffizi je starodavna zapuščina družine medičejcev vsemu svetu

Uffizi je italijanski muzej, ena najbolj obiskanih galerij v Italiji. Muzej in galerija Uffizi je znana po vsem svetu in je tudi eden največjih muzejev, ki ima za svojimi vrati neprecenljive umetniške stvaritve, največ pa jih je iz italijanske renesanse, kar si poglejte na tej povezavi https://www.nadlani.si/zanimivosti/kultura/uffizi/. Umetniški muzej Italijani imenujejo Galleria degli Uffizi in stoji v Firencah, v njenem središču, Firence pa so tudi že zgodovinsko znano mesto. Galerija je poleg Piazza della Signoria v Toskani.

uffizi

Dejansko so muzej imeli prej v lasti znani družinski člani Medičejcev, ki pa so skoraj vsi izumrli, zadnja je bila še Ana Maria Luisa, ki se je pogajala za to, da bi podarili umetniške zbirke meščanom Firenc, kar je bil družinska želja. Tako je Uffizi postal eden prvih zelo modernih muzejev na svetu in je bil uradno odprt za javnost davnega leta 1765 in šele 100 let kasneje je ta ugledna hiša dobila uraden naziv ter status muzeja.

Dandanes je ta muzej zelo priljubljena turistična točka in velika znamenitost mesta Firence in zaradi teko velikega obiska imajo tudi meščani dosti od tega. Muzej zavzema v celoti dve nadstropji velike zgradbe zganjene v 16. stol., njen arhitekt pa je bil Giorgio Vasari.

Muzej Uffizi za svojimi vrati hrani neverjetne zbirke antičnih skulptur in slik, ki so nastale v srednjem  vleku pa tudi v moderni dobi. Na primer zbirke slik iz 14. stoletja ter tudi iz kasnejšega obdobja renesanse mojstrovine umetnikov, kot so: Giotto, pa Simone Martini in Piero dela Francesca, seveda še Beato Angelico, kot tudi Filippo Lippi, pa Botticelli in Mantegna. Najdemo tudi dela naslednjih slikarjev Correggia, Leonarda, Raffaella, Michelangela in Caravaggia.

V galeriji so tudi velika dela drugih evropskih slikarjev, največ jih je nemških, flamskih in nizozemskih. Če obiščete galerijo, boste presenečeni nad neverjetnimi starimi kipi in doprsnih kipov družine Mediči, ki so v hodnikih zgradbe in je sestavljena iz starih rimskih kopij pa tudi izgubljenih grških skulptur.